dinsdag 7 december 2010

026 Fish River Canyon – woensdag 24 tot vrijdag 26 november

De woensdagochtend rijden we eerst een 80 km dezelfde weg (C13) terug van Noordoewer naar de nieuwe afslag naar de Fish River Canyon, die nog niet op de kaart staat. We hadden gehoord dat je met een 4x4 door de rivierbedding naar Ai-Ais omhoog kon rijden, maar dat wilden we niet doen. Navraag leert dat deze nieuwe gravelweg een stuk ten oosten van de Fish river goed begaanbaar is en dat lijkt ons mooier dan over de verharde wegen omrijden.
De weg terug is nu bij voldaglicht nog een keer goed te zien.
Dan de weg naar de canyon toe. Die biedt geweldige vergezichten op de rotsen, plateaus met verschillende niveaus en bergen. Ook hier weer valt ons de uitgestrektheid op.








de weg tussen de rotsen tijdens de afdaling naar Ai-Ais

De Fish River canyon bij Ai-Ais
Rond de middag komen we in Ai-Ais aan. Er is een prima campingplaats, maar Ai-Ais is vooral bekend om warme bronnen. De naam in de Samtaal betekend ook heet water. Daar omheen is een heel luxe resort met Spa, massage, etc gemaakt. We gebruiken dat om ‘s middags uit de zon te zitten. Aan Spa etc hebben we geen behoefte, dat voelt voor ons heel raar: hierheen reizen om een of twee dagen in een mooi hotel te zitten en gemasseerd te worden.
Je kunt je hier slechts één route wandelen: door de brede rivierbedding en terug. Meer naar het noorden is de canyon nauwer, hier is hij heel breed. Na de grootste hitte maken wij een mooie wandeling door het bed van de Fish River. Er is vlakbij het resort een dam, maar het stuwmeer is zo goed als leeg. Het heeft hier al een paaar jaar heel weinig geregend. We lopen door het rivierbed, langs de plassen die er nog staan en eenstukje over de rotsen. Bij het lopen over de rotsen bedenken we dat dit dus de rotsen zijn die 2 miljard geleden werden gevormd, bijna de helft van de leeftijd van de aarde.
We besluiten ook na 1 dag door te gaan naar de noordkant van de canyon en daar waarschijnlijk ook slechts 1 dag te blijven; in totaal dus 2 in plaats van 3 nachten.


Op de voorgrond de 2 miljard jaar oude rotsen op de bodem van de canyon







2006 schijnt een jaar met heel veel regen geweest te zijn. We filosoferen hoe het zou zijn als je in deze canyom het water zou zien denderen; dat lijkt ons wel mooi. Het resort en de camping plaats zijn toen zwaar beschadigd en het gebied is bijna een jaar gesloten geweest. Sinds 2006 is er relatief weinig regen geweest.

De Fisch River Canyon bij Hobas
We breken de volgende ochtend op en rijden ca 100 km naar het noorden naar de canyon waar er prachtige uitzichten over de canyon zijn. Ook geeft het mainviewpoint een heel goede uitleg over de canyon, de geologische achtergronden, de mensen die in dit gebied hebben gewoond, over de petrogliefen die 28.000 jaar oud de zgn Apollo 11 vindt plaats zijn en die behoren tot de oudste in de wereld, over de flora en fauna. Prima opgezet.
Het blijkt een canyon in een canyon te zijn. De eerste vanuit de Gondawana tijd waarbij dit deel onderdeel van de zuidpool is geweest en eerst een grote beding is ontstaan als gevolg van gletsjer werking.
Daarna is, in dat eerste dal, door geologische activiteiten bij de opsplitsing van Gondawana een scheur in de eerste bedding ontstaan. In die eerste canyon is een deel weg gezakt en een ander deel omhoog gekomen. Door deze scheur werking heeft de Fish River kans gezien door de harde laag hen te breken en is de huidige canyon ontstaan. Dit proces is ruim 100 miljoen jaar geleden begonnen en dat is het begin van de Fish River Canyon geworden. De twee niveaus zijn heel goed te zien.


het kaartje dat het geologisch gebeuren in de canyon laat zien die tot de tweede canyon leidt.


de twee niveaus vanuit Hikers viewpoint

We volgen de canyon en gaan vijf uitzicht punten bekijken.


gezicht vanuit main viewpoint






de canyon met een andere lichtinval lijkt geheel grijs

In de winterperiode (maart tot september) kan men de 80 km als hike lopen. Heel zwaar alles moet worden meegenomen, en het is lopen voor een groot gedeelte door rulzand. In de zomer is het te heet tot 50 graden C. De hike is vijf tot zes dagen.
Een fascinerend natuur verschijnsel ook hier weer.
We maken kamp in Hobas en gaan het ondergaan van de zon een kwartiertje lopen vanaf de main viewpoint meemaken.




de canyon in het late licht





En de volgende morgen gaan bij ochtend licht nogmaals kijken hoe de canyon er dan uitziet. Wemaken een wandeling naar een ander uitzichtpunt en terug.


Canyon in de ochtend




Aloë dichotoma of Quiver tree nogmaals





Dan verlaten we de Fish River Canyon richting Keetmanshoop en Windhoek. We hebben een beetje het weemoedige gevoel: dit was het dan, 3 weken Namibië. We gaan weliswaar nog een paar dagen naar Windhoek, maar de echte hoogtepunten die we wilden bezoeken, hebben we bezocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten