zondag 26 december 2010

032 Terugblik en Samenvatting

Algemene Indruk
We zijn door zuidelijk Afrika getrokken zoals in het eerste hoofdstuk aangegeven Malawi, Zambia, Botswana, Namibië en Zuid Afrika. Wat ons is opgevallen is dat Malawi en Zambia naar ons gevoel echt Afrika is.
Je bent er als blanke in een heel kleine minderheid, de stad bruist, het gelach klinkt. Tijdens de vele conversaties worden de handen steeds geschud en wordt er gelachen. Heerlijk zo extrovert als de Afrikaan is. In Malawi hebben we het ziekenhuis van Saskia gezien en The Hunger Project Zomba. Verder waren de hoogtepunten voor ons de wandeling op het Nyika plateau, de parken met de vele vogels en de driedaagse tocht op het meer van Malawi. In Zambia is het het zuid Luangwa park en de Victoria Falls. Malawi sloten we af aan het meer van Malawi met het Festival of the Stars bij Salima.

De tweede helft in Namibië en Zuid Afrika is anders. Met misschien Botswana als een overgang maar we waren daar maar vijf dagen. In deze landen hadden wij vaak het gevoel: zijn we in Afrika? Vaak voel je de meerderheid om je heen als blank, het hele straat beeld is anders, niet Afrikaans maar compleet Westers. Verder was de natuur geweldig. De leegte van het landschap, de droogte, daardoor de kale grond. We hebben genoten. Het was een echte natuurvakantie, meer dan we in Afrika gewend zijn. Wellicht was de drie weekse tocht met tent op het dak van onze 4WD wel de mooiste van de hele reis; al is vergelijken moeilijk. Wat een natuur heeft Namibië.
Na Namibië waren we in Zuid Afrika in Upington en vervolgens bij onze zwager broer en schoonzuster Connie en Eeuwoud in Kaapstad.

De hoofdstukken 7 en 8 respectievelijk over de vogels van Malawi en een artikel dat Paul bij thuiskomst schreef: "Permaculture, educational farm in Lukwe Malawi" zijn zeer de moeite waard om terug te bladeren. Ze gaven ons een speciale extra ook gedurende de rest van onze tocht.

We hebben deze 82 dagen weer enorm genoten en het was zeer relaxed. We zijn steeds weer blij hoe spanningsloos we met elkaar optrekken. Dat uit zich onder andere in dat we steeds heel goed slapen op de verschillende plekken. Geer wat beter in de bussen, daar went Kees nog steeds niet aan. Ook hebben we ons nooit bedreigd gevoeld gedurende de gehele tocht. Het is safe denken we. Het enige dat je niet moet doen is ’s avonds laat in achteraf steegjes gaan lopen, want het feit dat je blank bent betekend dat je aanzienlijk rijker bent dan verreweg de meesten daar. Maar ja dat is in Amsterdam ook niet verstandig.

De landen die we bezochten in cijfers
Op basis van het Amerikaanse Population Reference Bureau uit Washington heb ik een overzicht gemaakt van enkele statistieken. Het meeste spreekt voor zichzelf en enkele licht ik hier toe:
De zuigelingensterfte: dit is het aantal baby’s dat in het eerste levensjaar sterft van de 1000 die levend geboren zijn. Het is een maat voor de honger die in landen nog aanwezig is en de kinderen sterven door gebrek aan voedsel en daarmee gerelateerde zaken. Bij 50 en lager is honger geen hoofd doodsoorzaak meer.
De vruchtbaarheid per vrouw en het percentage van de bevolking 15 en jonger geeft weer dat het land qua bevolking enorm groeit en dat daar in de toekomst ook allemaal werk voor gevonden moet worden.
De Aids/HIV percentages zijn de geschatte percentage van de volwassen bevolking tussen de 15 en 49 jaar.

Enkele basis gegevens van de landen die we bezochten

--------------------------------------- Malawi - Zambia - Botswana - Namibië - Z.Afrika ----- NL -
Aant. inwoners in mln. -------- 15,4 ------- 13,3 -------- 1,8 ------------- 2,2 -------- 49,9 ----- 16,6
Oppervlakte in 1000km² ------- 118 -------- 753 -------- 600 ------------ 824 ------ 1.221 ----- 36,6
Aant. Inwoners/km² ------------- 130 ---------- 18 ----------- 3 ---------------- 3 ---------- 41 ------ 454

Gezondheid
Zuigelingen sterfte/1000 -------- 80 ---------- 70 ---------- 48 --------------- 35 ---------- 46 ------- 3,8
Vruchtbaarheid aant.kd/vr ----- 6,0 --------- 6,2 --------- 3,2 -------------- 3,4 --------- 2,2 ------ 1,7
Levensverw. bij geboorte ------- 49 ---------- 42 ---------- 55 --------------- 61 ---------- 55 -------- 80

HIV/Aids
Mannen in % --------------------- 10,2 ------- 12,4 ------- 18,9 ------------- 12,2 -------- 14,4 ---- 0,3
Vrouwen in % -------------------- 13,5 ------- 18,0 ------- 28,9 ------------- 18,6 -------- 21,8 ---- 0,1

Bevolkingsopbouw
% inwoners <15 ------------------ 46 ---------- 46 ---------- 33 --------------- 38 ----------- 31 ------ 18
% inwoners 65+ ------------------- 3 ------------ 3 ------------ 5 ----------------- 4 ------------- 5 ------ 15

Economie
Inkomen/hoofdbev. in $ ------ 830 ------- 1.230 ----- 13.100 --------- 6.270 ----- 9.780 --- 41.670
bron PRB Washington

Volgens PRB en National Geographic januari 2011 gaat de wereldbevolking in 2011 voorbij de 7 miljard. Sub-Sahara Afrika heeft de sterkste groei, zij groeit van 685 mln. inwoners in 2010 naar 1207 in 2025, een groei van 2,4 % per jaar. Ons inziens wordt deze enorme groei mede veroorzaakt door de grote armoede en honger in Sub-Sahara Afrika.

Waar trokken wij doorheen
Eerst door Malawi het werd onze meest oostelijke en noordelijke deel van onze tocht. De meest oostelijke plaats was Mulange op de grens met Mozambique ter hoogte van Blantyre op 35° 30’ oosterlengte en 16° 01’ zuiderbreedte. De meest noordelijke plaats was Chilumba waar we aanboord gingen van de ferry over Lake Malawi, 34° 15’ oosterlengte en 10° 26’ zuiderbreedte.

We huurden een auto met chauffeur voor de eerste zes dagen, we kampeerden in Malawi vijf nachten, sliepen drie nachten op de ferry en de rest (15 nachten) in hostels etc. Dit gedeelte van onze reis deden we samen met Wouda, Paul, Barbera en Saskia in verschillende samenstellingen. Na de eerste zes dagen verplaatsten we ons via openbaar vervoer, de bus in hoofdzaak.

Vervolgens Zambia waar we (Kees, Geer en Saskia) drie nachten in tenten sliepen een nacht in een zeer luxe lodge en de overige 6 nachten in hostels (Saskia meestal in tent).

In Botswana waren we het korst aanwezig, vijf nachten. Geheel geconcentreerd in de Okavango Delta vier nachten in lodge's en een nacht op de camping. Wat een natuur die Okavango Delta.

Van 2 november tot 2 december verbleven we in Namibië precies dertig dagen. Saskia vertrok op 6 november vanuit Windhoek naar huis. In Namibië lag ook de meest westelijke stad van onze tocht: Henties Bay juist boven Swakopmund op 14°16´ oosterlengte en 22° 07´ zuiderbreedte. In Namibië hadden we 22 dagen de 4WD ter beschikking en sliepen 21 nachten in de tent op het dak van de 4WD, 2 nachten in een lodge bij de Okavango River, twee nachten in de bus en 5 nachten in twee hostels in Windhoek.

Tot slot Zuid Afrika: daar sliepen we 4 nachten in hotels, een nacht in de bus en 8 nachten bij Connie en Eeuwoud in Hout Bay. Kaapstad en omgeving vonden we geweldig, veel wind en veel gezien en erg gezellig. Het meest zuidelijke puntje van onze tocht lag daar bij Kaap de Goede Hoop op 18°30’ oosterlengte en 34°21’ zuiderbreedte.

We zijn onderweg geweest van 24 september tot 15 december een totaal van 83 dagen of beter 82 nachten niet thuis. Deze 82 nachten brachten alsvolgt door 33 in hostels, 5 in luxe lodge's, 28 in tenten zowel onze eigen als in de tent op de 4WD, 3 op de ferry, 3 in de bus, 2 in de lucht en 8 bij Connie en Eeuwoud.

Het openbaar vervoer
Ook in Afrika is het Openbaar vervoer inmiddels veel beter ontwikkeld dan in het verleden.
In Malawi en Zambia rijden de grote bussen steeds meer op tijd op de lange routes naar de grotere steden dat in tegenstelling tot vroeger waarbij de bus pas vertrok als die vol was. Wel nemen de bussen meer mensen mee dan stoelen aanwezig zijn dus er wordt heel wat gestaan.
In Botswana, Namibië en Zuid Afrika rijden de bussen perfect op tijd en nemen niet meer mensen mee dan stoelen. Voor de lange afstanden is stoel reservering gebruikelijk.
Zo reisden we in Malawi vanuit Lilongwe naar Mzuzu en later van Nkhotakota naar Lilongwe terug.
In Zambia gingen we van Chipata via Lusaka naar Livingstone, de Victoria Falls.
In Botswana van Maun naar Bagani in de Caprivi-strip.
Tot slot reisde we in Namibië en Zuid Afrika met InterCap van Bagani naar Windhoek, vervolgens van Windhoek naar Upington en dan weer van Upington naar Kaapstad. Steeds werd er prima gereden en goed op tijd op al deze afstanden.
Wel is het moeilijk om bij de parken enz. te komen dan is de bushtaxi een uitkomst. Wel zit je soms met 24 mensen in een Volkswagen busje van 9 personen Maar ook dat heeft zijn charme contact met de mede reizigers is vaak prima en soms helpen ze enorm om een chauffeur om te praten om een klein omweggetje te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten