donderdag 4 november 2010

012 South Luangwa maandag 18 – vrijdag 22 oktober

Dit is het begin van onze reis door Zambia van ongeveer 10 dagen:
• Vijf dagen South Luangwa park (incl. reizen)
• Twee nachten Lusaka
• Drie dagen Victoria Falls bij Livingstone
We bereizen Zambia van Zuidoost, zo’n beetje langs de zuidgrens naar het Zuidwesten, zoals op onderstaand kaartje te zien is.



Het South Luangwa Park
Het South Luangwa park is het bekendste in Zambia. Het is 9.050 vierkante km (dus een kwart van Nederland) variërend van 500 tot 880m boven zeeniveau. Het gedeelte dat open is voor het publiek en waar wij doorheen kruisen is 120 km groot. De Luangwa rivier stroomt langs en door het hele park en heeft prachtige steile zandoevers met veel erosie. Het park bestaat uit grasland, zandvlaktes en bosschages, waar overal veel wild is te zien. Hier zien we voor het eerst deze tocht het echte grote wild zoals leeuwen, giraffen, olifanten, hippo’s, kaapse buffels en zelfs luipaarden. En ook weer heel veel vogels.

Vier dagen South Luangwa
Saskia, Kees en Geer verblijven zo’n vier dagen in en aan de rand van dit prachtige park.
Eerst zijn we van maandag tot donderdag met een groep van 9 personen o.l.v. Kiboko tours. We verblijven in een tentenkamp net buiten het park (Track & Trail). Het kamp ligt prachtig aan de Luangwa rivier. Iedere ochtend worden we begroet met een mooie zonsopgang tijdens het ontbijt.



En daarna gaan we een volle dag in het park zelf logeren,Mfuwe Lodge, om die ervaring ook te hebben.
Voor wat betreft het zien van wild en vogels maakt het weinig verschil, alleen kunnen we bij de lodge in het Park ook een wandelsafari krijgen. Vrijdagmorgen hebben we ons verblijf in het park met een wandelsafari afgesloten.

We hebben Kiboko gekozen omdat die ons is aangeraden en ook omdat die rechtstreeks vanuit Lilongwe naar het park gaat. Zelfstandig erheen reizen is vooral voor het laatste deel - van Chipata naar het park, 120 km - ingewikkeld. We verblijven in grote tweepersoonstenten met uitzicht op de rivier de Luangwa, in een parkachtige setting. De tocht naar South Luangwa verloopt prima. We vertrekken om 8:00 uur uit Lilongwe rijden ca 3 uur over een goede asfaltweg. Bij de grens worden we eerst uitgestempeld door Malawi en 100 meter verder in gestempeld door Zambia. Eea loopt redelijk vlot. Daarna doorrijden naar Chipata, een uurtje, geld wisselen en geld trekken bij Barclays (Visa) en Stanbic( ING). Een heel eenvoudige lunch bij Mama Mia en vervolgens de laatste 120 km met de landrovers over een slechte weg met veel stof. We bereiken na drie uur ons Kiboko kamp rond vier uur die middag.

De dagen zien er als volgt uit:
1. Reveille om 05:30 ontbijt om 06:00 uur, even laatste spullen pakken en op
safari om 06:30 a 06:45 tot ca 10:30 a 11:00.
2. Om 11:30 lunch klaar rond 12:30 daarna vrij siësta, etc tot 15:30 uur.
3. Half uurtje thee drinken en om vier uur weg voor de avond game drive. Twee
uur met licht ergens op een mooie plek naar de zonsondergang kijken en
daarna nog twee uur in donker naar nachtdieren zoeken met een schijnwerper.
Ca 20:00 uur terug.
4. Avondeten vanaf kwart over acht tot ca negen uur a half tien.
5. Nog een uurtje of zo wat doen en vervolgens lagen we vaak rond tien uur op
bed.

Wat zien we zo tijdens die gamedrives.
Antilopen:
• Puku
• Impala
• Kudu
• Waterbuck
• Bushbuck
Olifanten
Nijlpaarden
Leeuwen
Zebra
Giraffe, prachtige donker geblokte
Afrikaanse Buffel
Bushpig
Warthog (wrattenzwijn)
Hyena
Cervat
Luipaard
Krokodil
Apen: vooral de gele baviaan en de velvet monkeys.
Diverse vogels

Wij krijgen er iedere keer weer een kick van deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. De impala’s en Puku’s vaak als een kudde in de meer open stukken van het park, terwijl de andere dieren meer bij boomranden voorkomen cq zich in de bush schuilhouden.




Impala's

De giraffen met hun wat merkwaardig langzame tred, of als ze sneller wegrennen met die enorm deinende nek. Meestal zien we de giraffe in groepjes van drie à vier, een man, vrouw en een of twee jongen.




giraffe met Red Billed oxpeckers

De olifanten die traag grote takken van bomen aftrekken en de bladeren opkauwen, gras eten;als ze de wortels meetrekken zie je hen het gras een aantal malen zwiepen om de aarde af te schudden. We zien de mannetjes in groepjes van twee à drie en daarnaast meestal de groter kudde met de kalfjes in het midden. Meestal wordt zo’n kudde olifanten geleid door een ouder vrouwtje van 45 jaar plus die de groep leidt. Een mannetje wordt af en toe toegelaten voor de instandhouding van de soort. Zo’n groep trekt een heel spoor achter zich.



De zebra’s zien we ook wat meer in open savanne-achtige omgeving, vaak samen met de waterbuck. Die zebra’s met die zwart wit patronen doen het heel goed in het landschap. Bij de meeste groepen zijn er ook jongen aanwezig. Mooi om zo’n jong nog bij moeders te zien drinken.



We begrijpen van de gidsen dat zebra’s het hele jaar door jongen krijgen, terwijl de antilopen zich hebben ingesteld op de regentijd. Impala’s kunnen zelfs het werpen twee tot vier weken uitstellen als de regentijd later begint.
We horen veel over gewoonten, over de draagtijd bij de dieren die varieert van 22 maanden voor de olifanten tot zes maanden voor de Puku en de impala. We bekijken de droppings en de gids legt uit waarom de ene er zo uit ziet en de nadere zo. Bv de olifant verteert slecht 60 % van het voedsel dat hij eet. De bavianen zie je dan ook de drollen van de olifanten open breken en daar weer zaden uithalen.
We zien ook een grote kudde ca 200 dieren Afrikaanse Buffels. Dat vindt Kees steeds weer een enorm mooi gezicht. Als zo’n grote troep langzaam al grazend voort trekt.





Meestal wordt de groep geleid door een aantal stieren die ook aan de zijkanten en in de achterhoede aanwezig zijn terwijl de vrouwtjes en de kalveren zich in het midden van zo’n groep bevinden.
We zien hoe de groene bijeneters hun nesten hebben in de zijkant van de steile rivierbedding. Een hele groep op een rij.



We zien veel vogels met bijbehorende nesten, één was heel bijzonder en jammer dat Paul er niet bij was: een zg dwerg uiltje, met een geweldige schutkleur, kleiner dan een halve vuist.



En dan, bij de middag drive zien we bij het karkas van de Afrikaanse Buffel een leeuw, die weer wegloopt en vervolgens komen er vijf bij. Het is in het begin van de avond, drie leeuwen komen bij de buffel die door zijn voorpoten is gezakt We zien de leeuwen een voor een hun poot op de nek van de buffelo zetten alsof ze om een foto vragen. Drie leeuwen, oa het mannetje nog jong moet om bij de groep te komen vlak langs onze Landrover en een boom. Ik kan hem zo ongeveer aaien. Prachtig ze zo bij elkaar te zien. Ze gaan de prooi nog niet opeten maar gaan met z’n zessen drinken bij de rivierrand. Dat alles is heel goed te zien in het licht van de schijnwerper van de auto. Prachtig deze katten zo bezig te zien.
Twee dagen later zien we niet ver van de eerste plek, een mannetje bij een tweede buffel, waar later vrouwtjes bij komen. Het mannetje moet kennelijk de prooi verdedigen tegen de hyena’s die duidelijk op hun kans aan het wachten zijn.


leeuwen bij karkas






hyeana

We gaan de laatste dag over naar Mfuwe lodge in het park. Wat een luxe. De lodge is prachtig gelegen aan een soort droge rivier, de lodge is heel open gebouwd, de bar, het eetgedeelte en het zwembad kijken uit over die vallei. Zie de foto van Saskia in het zwembad de vallei overkijkend.


Saskia in het zwembad


genieten bij een game-drive

Ook het chalet dat we met z’n drieën krijgen ligt prachtig en is van alle gemakken voorzien. Eigenlijk veel te luxe voor het land waar het in ligt, maar het zijn harde valuta’s die op deze manier het land binnenkomen. Afrikaanse gasten zien we niet; wel een veelheid van Afrikaans personeel.
Vrijdagmorgen hebben we de laatste wandel safari met onze gids. We rijden een stukje weg en gaan daarna ca drie uur lopen. De gids is heel goed over de droppings, over de planten en vooral over de vele vogels die wij tijdens zo’n wandeling te zien krijgen. Even is het spannend als we op minder dan 100 meter vier Olifanten tegen komen. We lopen er langzaam met een boog omheen. Die beesten krijgen weer een heel andere dimensie als je ze zo tegenkomt. Ook zien we verschillende van de bovengenoemde antilopen, zebra’s en buffels. Voor die laatste moet je goed oppassen volgens de gids.

Hier nog enkele vogels en beesten die we graag willen laten zien:


Malachite Kingfisher (een van de Top 5 uit Malawi)


Egyptische Nijlgans met nageslacht


Lilian love bird (ook al eerder gezien, zie de Top 5 van Paul, hfst. 7)


eend met hoornbill snavel


Krokodil


Afrikaanse Cervat


rennend nijlpaard

Totslot: hoe beschrijf je het landschap waar we doorheen rijden en die laatste ochtend lopen? Het zijn meestal oude bomen met struiken er bij. Sommige zijn dood, sommige zijn kaal vanwege het droge seizoen, sommige zijn altijd groen.
Zoals de sausage tree (worstenboom), een grote boom die ‘s nachts bloeit. Door vleermuizen wordt het stuifmeel overgebracht. Na een nacht valt de bloem naar beneden die heel graag door de impala en andere antilopen worden gegeten. Daarna groeit er een grote als een worst uitziende vrucht aan die ruim een kilo gaat wegen. Kinderen mogen er niet onderspelen, wij mogen er niet onder lopen want als zo’n vrucht afvalt heb je het behoorlijk te pakken. In de dorpen krijgen de meisjes te horen: je moet niet onder de sausage tree gaan zitten, want dat is gevaarlijk en als je het toch doet krijg je later enorme hangborsten. Als ze rijp zijn vallen ze en is het weer voedsel voor oa de nijlpaarden.


sausage tree/ worstboom

De bossen zijn soms behoorlijk dicht, met wildpaden die door de bush lopen, dan weer heel open met kleine bosschages, dan weer bomen alleen staand. De grond is droog en rood met enorme kuilen in het wegdek, cq het gras waar de landrover een weg in zoekt. Dan moet je weer door een stuk droge rivier bedding in heel rul zand waar de landrover moeite heeft er door heen te ploegen, maar waar de vijf wilde honden zich ophouden; dus zoeken daar en gevonden.

Het was weer een heerlijke ervaring, waarvan we hier maar en fragment kunnen beschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten