zondag 7 november 2010

017 Windhoek en afscheid van Saskia donderdag 4 november tot maandag 8 november

Enkele dagen Windhoek en afscheid van Saskia
Donderdag en vrijdag hebben we om bij te slapen en Windhoek te bezoeken.
Donderdagmorgen ontbijten we bij een Italiaan in de hoofdstraat van Windhoek, de Independence Road en we verkennen de stad en een park rond het parlementsgebouw. Windhoek is een geheel westerse stad, met moderne gebouwen en volledig westerse winkels. Dat is wel flink wennen, zó anders dan we gewend zijn, anders ook dan Lusaka dat toch ook een grote stad is. Maar hier is veel nieuw, schoon en geen gaten in de straten.
Verder zie je hier heel erg de invloed van het Duitse bewind. Tot en met veel Duitse straatnamen.


de Christuskirche, beeldbepalend in de stad en bekende architectuur


stadsbeeld


het nieuwe Hilton Hotel

Wrang is de wetenschap dat de oorspronkelijke zwarte bewoners in de township wonen. Eerst woonden ze tegen de stad van de blanken aan. Maar die vonden in de vorige eeuw dat de zwarten te dichtbij waren. Toen is de hele gemeenschap naar Kotuturu verplaatst. Dat betekent “the place where we don’t want to stay”. Maar hoewel de apartheid voorbij is en Namibië een democratische en rustige staat is, woont men in feite nog steeds gescheiden. De zwarte wijk is momenteel groter dan de hele stad, in ieder geval qua inwoneraantal.

Deze dagen bezoeken we nog:
- “Die Alte Feste”, een museum met de onafhankelijkheidsstrijd uitgebeeld in
vooral foto’s en tekst. Voor het museum staat nog een groot standbeeld van een Duitse generaal te paard met de namen van Duitse generaals en soldaten die zijn omgekomen in de vorige eeuw in de gevechten tegen de “Hottentotten” zoals ze de Bushmen noemden. Wat is welke onafhankelijkheid?


die Alte Feste

- Het Owela museum, waar informatie over de vele stammen van Namibië te vinden is. Enkele bekende namen: Herero, Nama, Himbo. San is een verzamelnaam van diverse stammen.


de bekende hoofdtooi van de Herero vrouwen


Nama hut


Vinger piano

- De botanische tuin. Deze is nu heel droog, wel bizonder om te zien. We kunnen ons voorstellen dat het na de regentijd hier geweldig moet zijn met al die bloeiende cactussen. Enkele overzichtsfoto’s en daarna de Aloe Dichotome en de Aloe Litoralis (met vrucht)






twee soorten Aloë: litoralis en dichotoma


Geer bij vrucht Aloë Litoralis

We winkelen nog, we eten en borrelen lekker en spelen boerenbridge. We maken gebruik van suggesties van een collegaatje van Saskia uit Malawi. Vooral het uitzicht op de stad en de heuvels bij zonsondergang van het Heinitzburg kasteel is een aanrader.

Ja, en dan is het zaterdagmorgen vijf uur en gaan we naar de luchthaven om Saskia uit te zwaaien. Zes weken reizen en bij elkaar zijn, dat is nu weer voorbij



Wij verkassen van Tamboti naar Chameleon (Tamboti kon ons geen extra twee nachten hebben; geheel vol) en werken de blog en allerlei andere dingen bij alvorens de tocht door Namibië aan te vangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten