Van South Luangwa via Chipate naar Lusaka
Vrijdag na de wandeling vertrekken we met de bestelde taxi de 120 km naar Chipata. De weg is hobbelig en de vering slecht. Maar we doorstaan een en ander. Ook het stof dat overal inwaait. Meer dan op de heenweg, toen zaten we in een hogere jeep. We zijn bijna onherkenbaar als we in Chipata in ons hotel aankomen.
Aan het eind van de middag maken we gedrieën nog een wandelingetje richting dorp. Na het rondlopen op de markt wandelen we nog net voor donker terug.
De volgende morgen – zaterdag – vertrekken we om vijf uur met een coachbus. We zitten alledrie naast elkaar en in een uur of zeven komen we in Lusaka aan.
Vermeldenswaard is dat bij elke busreis die we in Malawi en Zambia meemaken, aan het begin een soort godsdienstleraar of pastor de bus instapt. Die begint dan op luide toon uit de Bijbel te citeren of andere leuzen te roepen, met veel “Amen” ertussendoor. Dat wordt dan veelal door de reizigers herhaald. Er wordt dan gebeden en er wordt rondgegaan voor een financiële bijdrage. Soms wordt ook een tekst met religieuze spreuken en citaten uitgedeeld. Enerzijds verstoort het niet de gang van zaken van instappen, spullen in de bus sjouwen en kaartjes verkopen. Anderzijds wordt het wel serieus genomen: mensen doen mee en de uitgedeelde teksten worden bestudeerd. Wij zien en horen het aan en hopen dat door dit gebeurende chauffeur zich niet ontslagen zal achten van zorgvuldig rijden.
In de kleinere bussen, de mini-busjes en de matola’s (auto’s met open achtertbak) vindt dit ritueel niet plaats.
Lusaka
We hebben een prettig guesthouse (Nena’s Guesthouse) en kunnen lopen naar de stad. Dat doen we soms wel en vaker – vanwege de warmte – niet. Er zijn veel, heel veel Flame trees.
Saskia kampeert bij het zwembad, een goede plaats.
Twee nachten Lusaka, voor Kees voor de tweede keer. Het is heel veel groter geworden, de spoorlijn herkent Kees nog wel.
De aankomstdag verkennen we de Caïro road en omgeving, het centrum. Het is een brede avenue, mooi beplant met bomen. Voor de rest hotels, commercie en banken. Er valt dus weinig te zien. Iets verderop is de markt. Daar lopen we een tijdje rond. Hij is heel groot en erachter liggen de echte slums. We zien de grote tegenstellingen, hier groter dan we in Malawi gezien hebben. Lilongwe is een provinciestad vergeleken bij Lusaka. We drinken koffie in het Protea-Caïro road hotel. Saskia hoopte dat het net zo leuk zou zijn als in Blantyre, maar dat is niet zo. De koffie is er lekker en internet gaat behoorlijk snel. We verblijven deze twee dagen daar dus verschillende uurtjes.
De Zondag is het onafhankelijkheidsdag (Zambia wered op 24 oktober 1964 onafhankelijk). Iedereen heeft bloesjes etc aan van de vlag van Zambia en alle huizen en hotels zijn met vlaggen en stroken versierd. Verder is er een parade en ‘s middags feest voor kinderen. Wij merken er niet veel van. We lopen een heel eind de Great East Road op om de openlucht markt met souvenirs, houtsnijwerk etc te bekijken.
‘s Middags gaan Kees en Geer nog naar het museum. Kees kan de collectie over de verschillende stammen (o.a. stammen met matriarchaat) niet vinden. Navraag leert dat die in reconstructie is. Het museum is nieuw (1996) en van buiten mooi. Van binnen valt het een beetje tegen: stoffig en slordig.
We vieren onze laatste avond in Lusaka met een heerlijk maal bij een Indiër in de ambassadewijk.
Naar Livingstone
Maandagmorgen om 9 uur vertrekt de airco coachbus naar Livingstone, die er een uur of vijf over doet.
Onder weg van Lusaka naar Livingstone zijn de huizen beter en ziet alles er over het algemeen beter uit. Ook zijn er hele stukken die op grote schaal worden verwerkt, zoals graanvelden, grote suikerriet velden, etc. Ook de kleiner plots zien er beter uit. Dichter naar Livingstone begint het ook groener te worden. Kennelijk is het klimaat beter en geeft de verbinding tussen de grootste tourist attractie en de hoofdstad betere mogelijkheden.
In de loop van de middag komen we aan bij alweer Nena’s Guesthouse, ons aangeraden in Lusaka. En wederom vindt Saskia een plekje bij het zwembad. Geer en Kees hebben een zaal van een kamer. We hebben leuke contacten met Gaily die dit splinternieuwe guesthouse tot bloei moet brengen. Vanuit Nena’s guest house in Lusaka was geregeld dat we bij aankomst met een taxi werden opgehaald.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten