zaterdag 6 november 2010

014 Victoria Falls en Livingstone maandag 25 – donderdag 28 oktober

Het blijkt dat de taxichauffeur die Nena naar het busstation heeft gestuurd om ons op te halen vlak bij woont. Kelvin wordt de komende drie dagen de man die ons regelmatig zal rijden. We spreken met hem ook de tarieven af.
Hij brengt ons die middag weer het stadje in en wijst verschillende eetgelegenheden aan. Die maandag besluiten we te gaan eten bij de Italiaan Olga. Ook hier een Italiaans echtpaar dat een school voor wezen begonnen is, ca 200 kinderen per jaar kunnen nu gratis naar school. Net als in Mathunka hebben ze ook om de school rendabel te maken het restaurant gekoppeld aan de school en de opbrengsten worden geheel benut om de school draaiende te houden.

De Victoria Falls zijn voor het eerst door een Europeaan, de Engelsman Livinstone, gezien in 1851. De watervallen zijn qua watercapaciteit gezien - gemiddeld over het jaar - de derde grootste waterval ter wereld, na de Niagara Falls in de Us en de Iguazu Falls in Argentinië.
Het is een uniek natuurverschijnsel, 150 milljoen jaar geleden is een grote magma uitbarsting geweest in het gebied van Botswana. Die lavavlakte heeft een basalt laag gevormd met in hoofdzaak oost west lopende scheuren er in als gevolg van het afkoelen.Dit geheel is opgevuld met kalahari zand en later is er een groot meer gevormd waardoor er ook kalk in de scheuren is ontstaan.
Ca 5 miljoen jaar geleden is er een omhoog duwen van het land geweest, waarna de afloop van de Zambezi via Limpopo rivier naar de Indische Oceaan werd geblokkeerd en er een groot meer is ontstaan. Dat meer is gaan overstromen in wat nu de Zambezi is. Dit is begonnen ca 100 km stroomafwaarts van de Zambezi, waardoor de 10 km gorge is ontstaan. In die vijf miljoen jaar heeft de rivier via deze scheuren in de basalt (die vrij zacht kalksteen en zandsteen bevatten) de gorge in geslepen tot de huidige watervallen. Wat wij zien is de negende oost west scheur. De oostelijk gelegen waterval wordt waarschijnlijk de volgende verbinding over ca 10.000 jaar. Over een breedte van 1,7 km zijn de vallen nu aanwezig en de valhoogte is 95 à 107 meter.



Uitleg over het geologische verloop en ontstaan van de watervallen van dit gebied in het informatiecentrum in Zimbabwe


De vier grote rivieren in Afrika

De grootste doorzet is rond maart tot mei. Wij zien de watervallen dus relatief klein.
Vanuit de Zambiaanse kant loop je parallel aan de watervallen via knife edge tot ca 1/3 van de gehele afstand. Het is heel indrukwekkend de kloof te zien die zich in de loop van ca 20.000 à 30.000 jaar heeft gevormd. Ca 100 meter diep en 50 tot 100 meter breed loopt het water naar de doorbraak tussen twee oost west scheuren. Het is duidelijk te zien dat de hoofdstroom vanuit Zimbabwe komt. Samen stroomt het uit in de Boiling Pot.
We lopen de knife egde af, daarna bekijken we de andere kant en lopen naar beneden naar de zgn Boiling Pot waar het water van de vallen aan zowel de Zimbabwe kant als de Zambia kant samen door de spleet lopen.


de Zambiaanse kant met regenboog


Saskia bij Zambia kant


bij de bocht: dit water komt van de Zimbabwaanse kant

Vandaar uit wordt gekanoëd en wordt geraft verder de gorge in. Wij zien dit een poosje aan en gaan weer terug omhoog.



In vergelijking met de andere grote watervallen in de wereld wordt aan de Victoria Falls meestal de derde plaats gegeven. Dit is bepaald op de gemiddelde doorzet per jaar, andere eenheden zijn: de hoogte Victoria Falls nummer een , de breedte Iguacu Falls nummer een.
Achter een volgens:
Niagara Falls US: gemiddelde doorzet 2.407 kub. meter/sec.
Iguacu Falls Argentië/Brazilië: gemiddelde doorzet 1.746 kub.meter/sec.
Victoria Falls Zambia/Zimbabwe: gemiddelde doorzet 1.100 kub.meter/sec.
Niagara Falls US: 51 meter.
Iguacu Falls Argentië/Brazilië: 82 meter.
Victoria Falls Zambia/Zimbabwe: 107 meter.
Niagara Falls US: 1.203 meter.
Iguacu Falls Argentië/Brazilië: 2.700 meter.
Victoria Falls Zambia/Zimbabwe: 1.737 meter.

Tot slot van dinsdag brengen we een bezoek gebracht aan het Royal Livingstone Hotel,een zeer luxe klassiek hotel met een prachtig uitzicht over de Zambezi even stroom opwaarts van de watervallen. Op de achtergrond zie je de nevel van de watervallen opstijgen.


uitzicht op de Zambezi met het terras van de Royal Livingstone


een aangenaam verblijf


zebra’s bij het verlaten van het hotel

Terug naar Livingstone, bankzaken regelen en inkopen doen voor het avondeten dat Saskia die dag weer eens leuk vond om te maken. Een prima schotel; ook de gastvrouw Gaily eet mee. Woensdag een splitsing: Kees wil graag ook de Zimbabwe kant van dewatervallen zien. We gaan de ochtend uit elkaar.
Kees is weer zeer onder de indruk van de andere kant. Zeker 10 keer zoveel water komt aan die kant naar beneden en waarschijnlijk meer. De Zimbabwe kant is heel goed onderhouden, beter dan de Zambiaanse kant. De Devil’s Cataract en de Main Falls, wat een geweld komt daar naar beneden. Daarnaast weer de Horse Shoe die zo goed als droog is. Daarnaast de watervallen aan de Zambia kant die we gisteren hebben gezien. Kees is op en neer gelopen en ook tweemaal geheel nat geworden van de regen die de watervallen veroorzaken. Geweldig.


overzicht van de Victoria Falls


the devil’s cataract


the mainfalls east


the main falls west


een inkijk in gorge vanaf de oostelijke kant

Nog twee wetenswaardigheden:
Stroomafwaarts dichtbij de Falls is de brug over de Zambezi uit 1905 die Zambia en Zimbabwe verbindt, de grens is het midden van de rivier. Er is veel verkeer over de brug. Een vrachtwagen per keer is toegestaan. Het is de belangrijkste verbinding van Zambia met Zuid Afrika, via Bulawaio.



de brug over de Zambezi tevens de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Deze brug ging Kees 42 jaar geleden over met zijn R4-tje.

Op dit moment is de bakolie (palmolie/zonnebloemolie/maiskimolie) in Zimbabwe aanmerkelijk goedkoper dan in Zambia. Veel olie wordt in Zimbabwe ingekocht en naar Zambia gebracht. Ook daarbij is de fiets het onverbiddelijke transportmiddel.


Bakolie transport over de grens van Zambia en Zimbabwe

Om twee uur zien we elkaar weer in de Royal Livingstone Hotel. Geer en Saskia hebben twee uur gefietst. Een stuk langs de rivier is heel mooi; de overige stukken vallen wat tegen. ‘s Avonds eten we weer heerlijk bij de Italiaan. Klaar en verzadigd slapen we lekker geslapen om donderdag naar Botswana te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten