maandag 29 november 2010

021 Van Uis naar Swakopmund – maandagmiddag 15 - dinsdag 16 november

Na het bezoek aan de White Lady rijden we naar Uis (spreek uit oe-is). Op verzoek van onze gids bij de White Lady rijdtv deze met 2 collega”s mee naar Uis. Anders hadden we Uis waarschijnlijk niet in gereden en hadden onderweg een mooie lunch bereid. Het is een klein stadje ontstaan omdat er een tinmijn gestart werd. Meer dan een tien straten was het niet.
Om twee uur vertrekken we uit Uis en rijden na 10 km de woestijn in. De overgang is groot, al die tijd hebben we reeds door zeer droog landschap gereden, maar steeds was enige begroeiing aanwezig. Nu is het geheel kaal, over de volgende 100 km geen afslagen, nauwelijks begroeing . Een woeste en ledige aarde is het gevolg van een neerslag van ca 50 tot 75 mm per jaar gemiddeld, inclusief een periode dat het 5 tot 10 jaar niet regende. De weg van Uis naar Henties Baai is praktische kaarsrecht en onverhard.
De droogte herinnert Kees ook weer aan de cijfers die hij zag toen we de auto om acht uur gingen ophalen. De meteo van het vliegveld zei, temperatuur 23 graden, lucht druk 830 kpas, relatieve vochtheid 19 %, dauwpunt min 2 graden Celsius. Dit was 30 km oostelijk van Windhoek. Hier is het nog veel droger, als je je handen wast zijn ze binnen een minuut gedroogd door de woestijnwind.
Dit was de eerste honderd km echte “woestijn” in Namibië.


de lange rechte weg




woestijn


tak in de woestijn

Uis ligt op 650 meter en Henties Baai op zee niveau aan de Atlantische Oceaan. We verwachten aan het einde nog een afdaling, maar de weg gaat in alle geleidelijkheid naar zeeniveau. Ineens zien we aan de horizon de oceaan beginnen. Grappig ;nooit meegemaakt dat over 100 km de hoogte in alle geleidelijkheid daalt van 650 meter naar zeeniveau. We zijn van Malawi (Blantyre) Afrika door gestoken via Zambia, Botswana en Namibië. En nu hebben we de Atlantische Oceaan bereikt!


de Atlantische Oceaan vlak bij Henties Baai

Aangekomen in Henties Baai - het is bijna vijf uur- vinden we de camping direct. Uiterst effectief: een twintig tal rechthoekige stenen gebouwtjes,keurig in rijen. De gebouwtjes zijn voorzien van douche, wastafel en toilet in een ruimte van ca twee bij een en vervolgens in dezelfde lengte richting een een aanrecht van staalplaat om te koken en af te wassen (totaal blokgrootte een bij 3,5 meter). Daar tegenover plaats je de auto met tent of camper of losse tent als je die hebt. Zeer effectief en gemakkelijk moeten we zeggen, maar totaal fantasieloos.


Camping in Henties Baai

1 opmerking:

  1. Lucky Club Casino Site Review 2021 - Lucky Club
    With the world's largest selection of slots and table games, you'll luckyclub.live find top-notch games like blackjack, roulette,  Rating: 3 · ‎Review by LuckyClub.me

    BeantwoordenVerwijderen